Un nou plat per gaudir a l’estiu.....

  • 2 senzilles receptes 

  • Per gaudir d’uns bons calamars 

  • Tant a la Romana com a l'Andalusa 

  • Per qualsevol àpat 

  • Ben acompanyats per un cava o vi blanc

Que millor que aprofitar l’estiu per anar vora mar, gaudir de les platges, i després buscar l’ombra tant a casa com en un restaurant o una guingueta. En el primer cas, podem treballar a la cuina i en el segon i tercer o faran per nosaltres, en qualsevol cas i si al llarg d’aquestes setmanes hem suggerit unes “sardines amb escabetx”, uns “musclos mariners”, avui volem proposar uns saborosos calamars a la romana o a l'andalusa.

Quina diferència entre “a la romana” o “a l'andalusa”, tot va de gustos...... Principalment, és la intervenció a la recepta d'ous. A la romana en porta i a l'andalusa no. (reviseu les receptes).

Per aconseguir uns calamars tendres, esponjosos i cruixents en el seu final, el truc és tindre les rodanxes de calamars, un cop netes, en un bol amb llet que els cobreixi per complet com a mínim una hora. Hi ha cuiners que prefereixen canviar la llet per aigua mineral gasificada. En qualsevol cas el resultat també dependrà de la qualitat dels calamars.

Calamars a la Romana o Andalusa per l'estiu

Recepta per als Calamars a la Romana

Ingredients per 4 persones:

  • 1/2 kg. d'anelles de calamar mitjà
  • 2 Ous
  • 100 Grams de farina de blat
  • 1 Culleradeta de llevat en pols o pols de fornejar
  • ½ litre d’oli d’oliva suau per fregir
  • Sal i pebre negre a gust.

Preparació:

  • Assecarem bé els calamars amb paper absorbent o un drap adequat.
  • En un plat fondo o bol posarem la farina de blat i el llevat.
  • En un altre plat fondo o bol batrem els dos ous, sal i pebre a gust.
  • Posem el foc una paella o fregidora amb l’oli d’oliva a temperatura mitjana.
  • Un cop aconseguida la temperatura ideal per fregir suaument.
  • Anem passant una a una les anelles de calamars primer per la farina i després per l’ou.
  • Les anem posant a l’oli, daurant les anelles de banda i banda al nostre gust.
  • Les anirem retirant a un plat amb paper absorbent a mesura que les anem traient de l’oli.

Calamars a la Romana o Andalusa per l'estiu

Recepta per als Calamars a l'Andalusa

Ingredients per 4 persones:

  • 1/2 kg. d'anelles de calamar mitjà
  • 100 Grams de farina de blat
  • 1 Culleradeta de llevat en pols o pols de fornejar
  • ½ litre d’oli d’oliva suau per fregir
  • Sal i pebre negre a gust.

Preparació:

  • Assecarem bé els calamars amb paper absorbent o un drap adequat.
  • En un plat fondo o bol posarem la farina de blat i el llevat, sal i pebre a gust.
  • Posem el foc una paella o fregidora amb l’oli d’oliva a temperatura mitjana.
  • Un cop aconseguida la temperatura ideal per fregir suaument.
  • Anem passant una a una les anelles de calamars per la farina.
  • Les anem posant a l’oli, daurant les anelles de banda i banda al nostre gust.
  • Les anirem retirant a un plat amb paper absorbent a mesura que les anem traient de l’oli.

Per al servei

Podem acompanyar el plat de calamars posant unes rodanxes de llimona, també unes fulles de julivert o espolsar-hi el julivert trinxat, uns tomàquets cherry, uns punts de maionesa o all-i-oli, inclòs si ens agrada el picant, unes gotes de tabasco. Tot això li dona color, imatge i també sabors.

I a gaudir dels millors calamars!!!

Imatge-portada: Calamars a l'Andalusa
Fonts i Imatges: MiniKuiners – Redacció Capital2020