Viu el que menges.....!!
-
2 i 3 d’octubre: torna “vine a pagès”
-
Productes ecològics
-
Qualitat, diversitat i bon preu
Catalunya és una terra amb diversitat d’aliments i productes de qualitat provinents del camp, la pastura o la mar. Alguns d’aquests productes locals, per la seva excel·lència i personalitat, han rebut el distintiu oficial europeu de Denominació d’Origen Protegida (DOP) o d’Indicació Geogràfica Protegida (IGP).
Els productes agroalimentaris de proximitat del nostre territori arriben a les cuines i rebosts a través de la venda en circuit curt per part de productors i elaboradors catalans. La venda de proximitat és la venda de productes agroalimentaris, procedents de la terra o de la ramaderia, o bé com a resultat d’un procés d’elaboració o de transformació que els productors fan en favor del consumidor, directament o mitjançant la intervenció d’una persona intermediària.
Totes les explotacions participants al Benvingut a Pagès tot l’any disposen del Segell de Venda de Proximitat de Catalunya, que els permet la venda directa i la venda en circuit curt dels seus productes.
La gran festa
La gran festa de la pagesia catalana recupera la presencialitat aquest 2021.
El 2 i 3 d’octubre us esperem en el cap de setmana de portes obertes amb reserva prèvia a les explotacions agroalimentàries de Catalunya. Descobriu d’on venen els productes que arriben a la nostra taula!
Què és “Benvinguts a pagès”?
La Festa és un cap de setmana en què les explotacions de tot Catalunya obren les portes de casa seva per ensenyar-nos els camps, els ramats, les barques i els obradors.
Dos dies únics per redescobrir on neix tot allò que mengem i conèixer de prop les persones que fan els aliments que ens arriben a casa. Una oportunitat per viure una gran experiència i per omplir el rebost comprant directament a pagesos i productors.
Les visites gratuïtes a les explotacions s’han de reservar prèviament a través d’aquesta pàgina web. L’oferta del primer cap de setmana d’octubre es complementa amb la participació de restaurants, que treballen amb productes de proximitat, allotjaments rurals i activitats complementàries.
Las Rutes
Aquest 2021, el Benvinguts a Pagès es podrà gaudir des de 2 i 3 d’octubre a través de 7 rutes .
Cada ruta pertany a una de les diferents Marques Turístiques de Catalunya i inclouen participants del Benvinguts 2021: explotacions, restaurants, allotjaments, algunes activitats complementàries i altres recomanacions de visites culturals i paisatgístiques. Les podeu utilitzar com a guia o com a inspiració. Esperem que us agradin!
Anem per les rutes propostes.....
Costa Brava
Paisatges agrícoles i ramaders, espais naturals, productes de varietats autòctones, vistes panoràmiques, productes de qualitat.
Poblacions incloses (explotacions): Ventalló, Siurana d’Empordà, Calonge, Riudarenes, Esponellà, Parets d’Empordà (Vilademuls).
Aquesta ruta transcorre de nord a sud passant per les comarques de l’Alt Empordà, el Baix Empordà, el Gironès, el Pla de l’Estany i la Selva. La major part es concentra en les terres interiors de la Costa Brava-Girona.
Els paisatges que veureu van des dels verds i daurats dels camps segons l’època de l’any, als massissos muntanyoses i els boscos de pins, als estanys i als penya-segats i les platges. Amb aquesta ruta, a part, descobrireu una de les parts més gastronòmiques d’aquestes comarques visitant els pagesos i pageses i pastors que treballen aquestes terres.
Des d’olis d’oliva verge extra i vins de varietats autòctones a formatges, recuits, verdures i plantes aromàtiques, a cada explotació tindreu l’oportunitat de conèixer les persones que fan possible els aliments de primera qualitat d’aquestes comarques gironines. Poblacions incloses (explotacions): Ventalló, Siurana d’Empordà, Calonge, Riudarenes, Esponellà, Parets d’Empordà (Vilademuls).
Paisatges de Barcelona
Petites explotacions familiars, agricultura i ramaderia ecològica, formatges artesans, Ruta de la Llet, Ruta del Pa, vins DO Pla de Bages, olis verge extra de varietats autòctones, explotacions amb valor social, restaurant estrella Michelin.
Poblacions incloses (explotacions): Sant Boi de Lluçanès, Lluçà, Prats de Lluçanès, Santa Maria d’Oló, Navàs, Maians (Castellfollit del Boix).
Aquesta ruta transcorre per tres de les comarques de Paisatges de Barcelona: Osona (Lluçanès), Moianès i Bages.
Començant pel territori més al nord, el recorregut destaca per la diversitat de productes, varis d’ells emblemàtics, com formatges premiats, la recuperació d’un tipus de blat antic o d’una varietat d’olivera autòctona, la conservació d’una raça de cabra en perill d’extinció, o les moltes generacions que hi ha al darrere de varis dels projectes.
Tindreu l’oportunitat de gaudir i tastar d’una manera diferent aquest territori. Embriagueu-vos també de les vistes dels paisatges imponents del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac, de Montserrat i de la Serra de Castelltallat, clars protagonistes juntament amb els productors i productores.
Costa de Barcelona
L’Horta, ramaderia, petites explotacions familiars, explotacions turístiques i educatives, agricultura ecològica, varietats tradicionals, vins DO Alella, formatges, restaurants vegetarians, restaurants Slowfood, parcs naturals.
Poblacions incloses (explotacions): Palafolls, Calella, Vallgorguina, Canyamars (Dosrius), Sant Antoni de Vilamajor, Cabrera de Mar, Vilassar de Mar, Tiana.
La següent ruta passa per dues comarques, el Vallès Oriental i el Maresme. Surt de la part nord del Maresme per endinsar-se al Vallès i tornar cap al sud de la costa del Maresme.
L’Horta és segurament la protagonista indiscutible d’aquesta ruta. I és que som en una de les zones catalanes més privilegiades per al conreu d’hortalisses i fruites per la riquesa dels seus sòls. Les explotacions ramaderes i els vins de la DO Alella acaben arrodonint una ruta que té el Montnegre, el Montseny i la serralada de Marina com a companys de viatge.
Costa Daurada
Paisatges vinícoles, vins de qualitat, història de la pagesia, vistes panoràmiques, productes singulars.
Poblacions incloses (explotacions i activitats): Gratallops, Torroja, la Morera de Montsant, L’Espluga de Francolí, Montblanc,
Aquesta ruta transcorre per dues comarques amb autèntica essència vinícola i d’alt interès turístic. Les visites als diferents cellers de la ruta us permetran conèixer vins de qualitat tant de la DOQ Priorat com de la DO Conca de Barberà. També hi podreu tastar olis verge extra i un producte tan singular com el safrà. Una ruta que va de les magnífiques vinyes de coster prioratines i la muntanya màgica del Montsant a la Conca de Barberà passant per la Serra de Prades i els Boscos de Poblet.
Els paisatges vinícoles us acompanyaran al llarg de la ruta. Coneixereu les varietats típiques del Priorat, com la garnatxa i la carinyena, i també el trepat, la varietat autòctona i estrella de la DO Conca de Barberà. La Conca, a més, és l’epicentre de la recuperació d’un cultiu de gran importància històrica, el safrà.
Aquesta és una ruta per a descobrir gastronòmica, cultural i paisatgísticament.
Terres de l’Ebre
Paisatges vinícoles, productes singulars, vins, olis, història, animals, apicultura.
Poblacions incloses (explotacions): Flix, Vinebre, Rasquera, El Perelló.
La ruta de les Terres de l’Ebre transcorre per les comarques de la Ribera d’Ebre i el Baix Ebre.
Amb el riu Ebre guiant-vos la major part de la ruta, i la Serra de Cardó resseguint el tram final, amb aquest recorregut coneixereu una de les zones menys conegudes de les Terres de l’Ebre, i ho fareu de la manera més deliciosa.
Són quatre pobles on es concentren els diferents projectes agrícoles i ramaders. Us rebran tots amb els braços ben oberts. A part, dediqueu una tarda a gaudir de tot el que us pot oferir el majestuós Ebre, tant en vistes, pobles de riba o activitats de lleure. Si no us dona temps de visitar-ho tot, no dubteu a tornar ben aviat.
Terres de Lleida
Vins DO Costers del Segre, formatges artesans, fruita, castells, història, paisatges vinícoles, vistes panoràmiques.
Poblacions incloses (explotacions): Biosca, Castell del Remei, Castelló de Farfanya, Menàrguens, Palau d’Anglesola, Verdú, Nalec.
Aquesta ruta transcorre d’est a oest passant per les comarques de la Segarra, l’Urgell, el Pla d’Urgell i la Noguera.
És una ruta per fer sense presses. Coneixereu aquest territori a través dels seus productors i productores, de la seva gastronomia i, també, de la gran diversitat paisatgística i cultural i les infinites opcions per conèixer-la en cotxe, a peu o en bicicleta.
Els vins de la DO Costers del Segre i els formatges artesans són els protagonistes d’aquesta ruta, que alhora es combina amb la possibilitat de collir fruita fresca a l’estiu i amb les visites culturals a castells, cellers històrics, pobles medievals o viles closes.
Pirineus
Formatges artesans, animals, horta i pomes d’alta muntanya, vistes panoràmiques, paisatges de muntanya, història, activitats a l’aire lliure, museu dels dinosaures.
Poblacions incloses: Oliana, Fígols d’Organyà, Das, Gréixer-Montmelús.
Aquesta ruta passa per dues comarques pirinenques, l’Alt Urgell i la Cerdanya. Tradicionalment, aquestes dues comarques, al tenir accessos diferenciats, no se solen combinar. Nosaltres us recomanem una ruta que us permetrà, a través de les visites a pagesos i ramaders, conèixer les dues comarques d’una manera diferent i en un cap de setmana. O si ho preferiu, podeu fer una comarca sencera amb tranquil·litat i tornar per fer l’altra.
La ruta dona inici a la comarca de l’Alt Urgell i va cap a la Cerdanya el diumenge. Tanmateix, està pensada per poder-la fer també a l’inrevés, començant per la Cerdanya i acabant a l’Alt Urgell.
Formatges de llet de cabra o de vaca, horta i pomes d’alta muntanya, valls, prats i serres imponents, el Cadí-Moixeró.