Un dels plats més complerts de la cuina catalana...
Cada casa i cada cuina de Catalunya té la seva recepta, la recepta de l'àvia, de la mare o la tieta, doncs be, avui preparàrem la tradicional de la meva casa, la que fem fa més de 50 anys i tornàrem aquests dies de Nadal. Un plat molt saborós, complet, amb una gran quantitat de calories per afrontar el fred de l'hivern i extraordinari per unir a la família i amics al voltant de la taula.
Per tant, aquí trobarà els ingredients, quantitats i procés a seguir per realitzar una bona escudella i carn d'olla per unes 8-10 persones, si bé cadascú pot fer les variants que cregui oportunes a més o menys quantitats i afegint o retirant ingredients, sempre a gust de la família.
Com és una tradició catalana he de suggerir que es faci amb família i tant de bo hi col·laborin els menuts, doncs ells són el futur de la bona cuina i els nostres costums.
Som hi !!!!
Primer de tot posarem al foc una olla gran amb uns 3 o 4 litres d’aigua i una cullerada de sal.
Mentre prepararem i netejarem els ingredients:
Carns:
1 tros de costella de vedella
1 tros de cua o ós d'espinada de vedella o bou
1 punta de costella de xai
1 tros de orella, careta o peu de porc
1 quart de gall, pollastre de camp o gallina
La cresta, coll, pedrer i potes del gall, pollastre o gallina
1 bon tal de cansada viada
1 botifarra negra (250 grams)
1 botifarra blanca (250 grams)
1 xoriço (250 grams)
De l'hort:
150 grams de cigrons (en remull previ per 8 hores)
½ quilo de patates
4 pastanagues mitjanes
1 branca d'api
1 xirivia
1 nap
1 bon tal de porro
½ col blanca
Pasta:
250-300 grams de galets clàssics de Nadal
La Pilota, per ferla necessitarem:
150 grams de carn de porc picada
150 grams de carn de vedella picada
1 ou cru de gallina
½ got petit de llet
3 llesques de pa de pagès (només la molla)
2 dents d'all trinxat
2 o 3 rames de julivert picat
1 cullereta rasa de cafè de sal
1 pols de pebre negre mòlt
100 grams de farina de blat
Procés de la recepta:
Un cop l’aigua de l’olla comença a bullir i ja tenim tots els ingredients preparats, anirem posant-los, un a un per ordre de cocció.
Primers posarem les costelles, l’espinada, la orella, careta o peu de porc i els cigrons.
Uns deu minuts després el gall, pollastre de camp o gallina, els complements de l'aviram i la cansalada viada.
Seguirem amb les botifarres, el xoriço i tots els productes de l’hort.
Taparem l’olla i la deixarem uns 30 minuts a foc lent.
En aquesta mitja hora, anirem preparant la tradicional pilota…. Farem una sola mescla en un bol que treballarem amb les mans.
Primer i posarem en el bol la molla de pa i la llet, fins que es suavitzi i puguem fer una pasta suau. De seguit, hi afegirem l'ou batut, les carns picades, l'all, el julivert, la sal i el pebre negre i ho mesclarem tot amb la pasta inicial del pa i llet.
Ho hem de treballar-ho bé amb les mans fins que quedi una pasta compacta, segons o veiem, podem afegir-hi un tot mes de llet per suavitzar-la o de farina per compactar-la. Un cop estigui a punt, farem la pilota o pilotes segons la mida que desitgem, podem fer-ne una de gran com un botifarró d'uns 5 centímetres de cruix, que després tallarien en rodanxes en servir-ho o les podem fer més petites perquè siguin individuals. Oh deixem al vostre gust.
Tot seguit les passarem per la farina que teníem i les afegirem a l'olla perquè es coguin junt amb tots els altres ingredients per uns 10 minuts.
En aquest punt i després de seguir els diversos passos aura passada al voltant d'una hora des de l'inici, i les olors del bullit hauran omplert la cuina i segurament tota la casa.
Des d'aquest punt ……
Podem deixar l'olla que bulli a poc a poc fins a un parell d'hores mes, tot dependrà de la presa que tinguem o els sabors que volem obtenir, a més temps més concentració.
Precaucions:
1.- El nivell de l'aigua (caldo), podem anar-hi afegint segons el número que tindrem a taula.
2.- Regular-hi la sal fins al punt que volem.
3.- L'estat de productes a dins, és a dir podem anar retirant a poc a poc tot allò que ja no volem que es cogui més, que no es desfaci, i reservant-lo a una altra olla o cassola perquè deixi de seguir la seva cocció i mantingui calent.
Finalització i a taula
Quan oh creiem oportú retirem l'olla del foc, colem el caldo, deixem la resta de productes a l'olla reservada.
Només amb el caldo tornem l'olla al foc i podem posar-hi els galets, fins que estiguin cuits (de 10 a 18 minuts segons la marca). I un cop cuits, ho tenim tot llest.