Pastís per aquest 14 de febrer.....

  • Un cor vermell pels enamorats

  • Per celebrar amb la nostra parella

  • Acompanyem-lo amb una copa de cava i música suau i romàntica.

A Catalunya es parla més del "Dia dels enamorats" que no pas de "Sant Valentí", si bé en els dos casos el resultat és el mateix, una diada especial per parelles. Amb aquest motiu, el gremi de pastisseries ens suggereix un pastís en forma de cor, però no existeix una recepta clarament definida.

Avui dia, les pastisseries ens ofereixen tota una varietat de cors, la creativitat del pastisser creix i es renova cada diada, per això podem fer l'encàrrec de la nostra preferència.

És cert que la versió del Cor amb pasta de full farcit de nata està força estesa, però a la pastisseria es fan de tota mena: de trufa amb crema cremada, de massini, de sara, de fondant, de capes de praliné, de xocolate, etc..... Avui dia, tota pastisseria ens ofereix tota una varietat de cors, la creativitat del pastisser creix i es renova cada diada, per això podem fer l'encàrrec de la nostra preferència per oferir-lo sempre amb un "T'estimo".

Ara, si volem i podem destinar-hi un parell d'hores, i fer-ho amb les nostres mans. És possible que no sigui tan ben fet, però la nostra parella tindrà més en compte aquest "T'estimo" que volem trametre, sempre acompanyat d'una copa de cava i una bona música suau i romàntica. Si pot ser amb les llums d'unes espelmes molt millor !!!.

Per això us traslladem una de les receptes del Gremi de Pastissers per l'elaboració a casa d'un cor més o menys original per la persona que estimes.

Atractiu, llampant i molt bo.....

Si gràcies a aquesta recepta us fan un petó, us adonareu que haurà valgut la pena tot l'esforç i haureu estat feliços, si més no, per uns instants. I qui sap com pot acabar la vetllada....

Ingredients:
1 pa de pessic
1 pot de melmelada de maduixa
1 pot de melmelada de gerds (frambuesa)
1 tassa d'almívar (sucre bany)
1 copa de brandi
1 tassa de gelatina de poma
1 culleradeta de colorant alimentari vermell
1 tauleta de cobertura de xocolata negre per decorar
Un pols de sucre llustre
2 o 3 fulles de paper blanc

Preparació:

Primera part:
Farem el pa de pessic tradicional. Millor fer-lo el dia abans
L'emulsionant ens aportarà aquesta extra d'esponjositat que tant costa trobar amb un pa de pessic tradicional, muntant clares i rovells per separat.

El farem en el motlle quadrat, rodó o cor.

Un cop cuit, el deixarem refredar una estona......i el desemmotllarem.

En el cas de fer-ho amb un motlle quadrat o rodó, és qüestió de retallar un cor. Si no ho teniu molt clar, sempre podeu retallar un full i col·locar-lo a sobre. En qualsevol cas, primer dibuixeu amb la punta del ganivet i, quan ho tingueu clar, talleu.

Suggeriments:
• S'ha de serrar i bé, si intenteu tallar-lo, el podeu destrossar.
• La punteta del cor és important conservar-la.
• Retallar la part fosca del pa de pessic, que sempre té un gust diferent

Continuem......... Obrir el cor per la meitat, horitzontalment.

Ja tenim fet el cor de pa pessic. Perquè no s'assequi massa, el podeu tapar amb un drap mentre preparem la resta d'ingredients. 

Segona part:
Ara posarem a escalfar la gelatina de poma......en un bol, junt amb mitja culleradeta de cafè de colorant vermell alimentari. Ho deixarem fins que arrenqui el bull.

La deixarem refredar una estona (no massa) perquè no estigui tan calenta i poder banyar el pa de pessic. Remeneu-la de tant en tant per evitar que es compacti.

Mentre podem preparar el nostre "sucre bany" amb un 75% d'almívar i un 25% de brandi. Un cop ben barrejat banyarem el pastís.

Com a farciment, utilitzarem una melmelada de gerd (frambuesa) al clima (no freda) perquè sigui més untable.

Banyem, doncs, la primera capa del pastís, reservant la capa superior.

Posarem una capa generosa de melmelada de maduixa. Esteneu-la bé.

La paletina és la millor eina per a fer pastissos. Busqueu una que no sigui massa llarga, però que sigui ben flexible.

Ara col·locarem la capa superior i l'assentarem amb la palma de la mà.

Després de banyar la part superior, i col·locant una safata a sota, banyarem el nostre pastís amb gelatina que hem preparat a l'inici.

No us preocupeu per les imperfeccions. Tots els pastissos en tenen i és on, un bon professional, s'ha d'aplicar per a fer que no es vegin.

Ara el podeu deixar a la nevera una estona, que la dedicarem a tractar la xocolata. 

Tercera part:
Trencarem unes porcions de cobertura negra.......i ho posarem a escalfar al bany maria, amb el foc ben baix. De tant en tant, ho remeneu.

Mentrestant, aneu a buscar uns fulls en blanc, cinta adhesiva (cel·lo) i un ganivet.

Feu un cornet amb un full en blanc de paper. El podeu enganxar amb la cinta adhesiva. També podeu utilitzar minimànegues pastisseres amb "cornets" de plàstic. La idea és tenir un filet de xocolata ben prim amb el qual poder escriure.

Ah!!, recordeu que la xocolata s'ha de temperar una mica. Que no sigui calenta, calenta. La millor manera de veure si està al punt és tastar-la amb el llavi inferior, que és la part més sensible a la calor que tenim.

És el torn d'escriure "T'estimo". Preferible fer-ne un parell o tres per si se'n trenca un.

És important fer una tira que subjecti totes les lletres i aquests acabaments en punxa, per poder després clavar-ho al pastís.

Ara podeu fer uns guixots de xocolata i enrotllar el paper.

Amb el cel·lo, podeu segellar la junta i posar-ho a refredar a la nevera.

Amb una cullera mateixa (l'ideal és una "rasqueta"), escamparem una mica de xocolata en una fulla. Que no tingui massa gruix, I fem el mateix. "S'ha de poder aguantar dret".

Podeu fer les formes i figures que més us agradin. Un cop fred, i amb molt de compte, tallarem el cel·lo i obrirem els fulls......tot procurant que no se'ns trenqui massa......... Quedaran formes molt curioses i simpàtiques amb les que decorarem el nostre pastís. 

Quarta part:
Ja podem treure el pastís de la nevera per tal de decorar-lo

Podem clavar el "T'estimo", algunes de les figuetes que ens han sortit i poca cosa més.

És original, està maco, eh? Finalment, podeu incorporar un polsim de sucre llustre.

La gelatina l'absorbirà fàcilment i el vermell tornarà a quedar vermell, però la xocolata el mantindrà.... deixant un paisatge nevat.

I ja tenim un Cor de Sant Valentí pel dia dels enamorats, fet amb les vostres mans !!!

A més de ser deliciós, per la combinació de maduixa i gerds, el bany de brandi, la gelatina de poma i la xocolata.

Gaudiu-lo amb la intimitat de la vostra parella, i recordeu... que no falti un "T'estimo". 

Fonts i Imatges: CatalunyaCuina/LaCuinadeSempre/Gremi de Pastissers