Es la pregunta que ens fem.......
-
Avui NO hi ha resposta
-
Pagesos i Ramaders deuen ser part del futur
-
No podem canviar les fruites o verdures per imaginaris
-
No podem canviar les carns per plàstics o cartró
-
Els productes naturals, de proximitat són la nostra salut
-
Son la vida, el treball i futur de milers de persones
A Catalunya, cada any va reduint el nombre de pagesos i ramaders, activitats clarament necessàries per tal que la població tinguem productes agroalimentaris per al consum, per al dia a dia de la nostra ja complicada existència.
Des de fa mesos, anys, les declaracions sectorials i les notícies en els mitjans de comunicació cada cop preocupen més, sempre estan relacionades en dos orígens:
El primer, els preus al mercat, no corresponen a valor que reben els pagesos i ramaders, en la majoria de casos, aquests no compensen el treball i la inversió, fins i tot arriben a ser negatius, és a dir, que el preu de venda és més vaig que la referència a costos de producció. Per al contrari al carrer, al mercat, cada dia comprem més car. A on està, a on es queda aquest diferencial?
El segon, és la manca de relleu generacional, el jovent prefereix buscar pobles més grans, ciutats a on migrar des del camp per tenir suposadament millors oportunitats d'estudi i treball.
La Unió fa la força
L'any 1997 es va fundar la JARC, Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya, una organització professional agrària catalana per enfortir la representativitat davant del Govern de Catalunya, l'Estat espanyol i Comunitat Europea, gràcies a la seva pertinença a la Coordinadora de Organizaciones de Agricultores y Ganaderos (COAG).
Aquesta entitat és el resultat de la unió de tres organitzacions agràries territorials amb una destacada trajectòria: Ramaders i Pagesos de Catalunya (Catalunya Central), Joves Agricultors de Girona i la Unió de Sindicats Agraris de Catalunya (Lleida). Així doncs, compten amb l'experiència de persones que pertanyen al sector des de fa molts anys i que han estat capaces d'engrescar a les noves generacions.
Aquests últims anys, la situació sanitària va estroncar les mobilitzacions en defensa del món rural i del sector agrari que varen emprendre, sota el lema "Salvem la pagesia, defensem el món rural", amb l'objectiu de millorar les condicions de vida dels pobles de Catalunya, dels agricultors i ramaders catalans, per aconseguir reduir la migració des del camp, i si cal motivar un retorn i recuperació.
Ara, amb aquest manifest, la JARC, Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya reprenen aquesta lluita i moviment reivindicatiu que vol fer sentir la veu de les persones del món rural i canviar les polítiques catalanes, estatals i europees que les afecten.
La generalitat dels municipis catalans tenen un dèficit en serveis des de fa anys. De vegades, són zones valorades el cap de setmana com a conseqüència d'activitats complementàries com turisme rural, visites, tast, mostres, mercats, però on no s'inverteix prou perquè de dilluns a divendres la gent visqui correctament i es guanyi bé la vida.
Tots sabem que quan toca posar plaques solars, molins de vent o centrals nuclears toquen les portes de les zones rurals; tanmateix, la gent que hi viu el dia a dia, mai treu un benefici del bé aportat a la societat i han d'empassar-se els perjudicis.
A aquest sector tan important per la nostra societat, evidentment, que els preocupa especialment la situació del col·lectiu. Cada vegada hi ha menys agricultors/es i ramaders/es treballant per garantir-nos uns aliments sans, de qualitat i assequibles. La raó és senzilla, en molts casos la seva activitat no és rendible i els seus fills no la volen continuar, com axis ho havíem comentat abans.
“Tots volem pagesos i ramaders que continuïn als seus pobles produint aliments per a tots i totes”.
El Manifest en Defensa del Sector Agrari i del Món Rural
Les Principals Reivindicacions:
- Serveis socials, plans formatius i d’ocupació adequats per als nostres pobles.
- Establir energies renovables buscant el menor impacte al territori i compensant pels perjudicis.
- Pla de xoc davant l’increment de costos de producció agraris (bonificar la compra de gasoil, adobs i altres).
- Aplicació de la Llei de la Cadena Alimentària per garantir que els preus cobreixin els costos de producció.
- Ajuts agraris que compensin les inversions mediambientals, de benestar animal i seguretat alimentària.
- Controlar que les importacions compleixen les normatives vigents a la Unió Europea.
- Promoció i defensa de l’activitat cinegètica com a mesura de control de la fauna salvatge.
- Condicions de contractació laboral que permetin la temporalitat i estacionalitat intrínseques del sector agrari.
- Assegurances agràries assumibles econòmicament.
- Reducció de les tarifes elèctriques i aplicació de la doble potència per al sector agrari, tal com preveu la llei.
- Facilitats per als joves que es volen incorporar al sector agrari, així com per a totes les dones, que acostumen a tenir-ho encara més difícil..
- Pla de promoció de l’agroturisme generant riquesa al medi rural, però respectant l’activitat agrària
Si aquestes propostes i necessitats es poden complir, aconseguirem que els set milions i mig de catalans tinguem un futur alimentari com cal.