Caviar original, succedanis i imitacions, els trobem en tot el mercat, vermells, negres, més econòmics, o més cars, però el caviar d'esturió és únic al món.
-
Són moltes les persones que diuen que no els agrada el caviar, però en realitat molt poques les que de veritat ho han provat.
-
El bon paladar recomana que no pot faltar en un còctel o com a entrant d'una bona taula.
Generalment, el que la gent hauria de dir és que «no els agrada el succedani de caviar» que és el que la majoria coneix realment, i que poc té a veure amb aquesta exquisida vianda amb sabor a un «hàlit d'aire marí fresc i net».
El poc que es coneix sobre el bon caviar és que és molt car. Si vostè es considera un gurmet o un amant de la bona gastronomia, no té excusa per no tastar aquesta vianda i poder parlar-ne amb propietat. És car ... però sincerament, l'experiència és immillorable. És bona idea fer aquesta experiència esporàdicament i millor si ho fem amb la parella acompanyant amb una copa de cava o un vodka fred. La conjunció pot ser molt excitant !!
Consumir-lo millor
Degusteu-lo amb la caviarera o platerets, sobre la qual podrà col·locar gel picat, per conservar el caviar en l'envàs de vidre original evitar manipular-lo en excés i mantenir-lo en les millors condicions.
Degustar-lo amb una fina cullereta de lligabosc, nacre, ceràmica o vidre que permet el seu temperament i no modifica el seu exquisit sabor. Mai ha de ser servit amb coberteria d'acer o acer inoxidable, això suposaria un canvi en el gust del producte.
¿Que es ven habitualment per caviar?
El més probable és que si demana caviar en locals que no et garanteixen el producte, o és comprat a un comerç a baix preu, no serà caviar d'esturió, seran ous de lumpus. Això no és caviar! .. Això és el «caviar» que la gent diu que "no li agrada".
Anem a comprar caviar ....
Hem de tenir en compte els paràmetres i observacions que ens portaran a degustar un bon caviar, que si podrà apreciar el nostre paladar:
• Observi les dates d'envasament i caducitat.
• Desconfieu de qui li ofereixi "Esturió Salvatge". Perquè no es poden pescar esturions salvatges des de l'any 2008.
• Si et venen Beluga en llauna. Assegura't bé.
• Envasat: La sigla W significa Salvatge i C Captivitat, i s'indicarà el país. La major part del caviar no és rus, és xinès.
• L'envàs ha d'indicar si el producte ha estat tractat per procediments tèrmics com la pasteurització o si porta conservants.
• Molt freqüentment, el caviar de marques russes ... tampoc és rus de veritat. Compren a granel caviar a altres països i l’envasen com -Made in Russia- (Aquest és un punt de difícil constatació).
Per què es considera que té un preu alt?
El caviar és car per una raó, es necessiten al voltant de divuit anys per criar un esturió abans sacrificar, per aconseguir extreure-li els preuats ous. Si l'entrada d'aigua fresca i neta no és constant i les condicions de salubritat no voregen la perfecció, és impossible que el peix sobrevisqui tant de temps.
Pensem també en el que significa criar un animal i mantenir-lo durant tantíssim temps. Ara, entendrem per què el caviar és un recurs culinari tan escàs i car. Ja coneixem la veritat.
Un excel·lent caviar sol comprar-al voltant dels 2 € per cada gram (un envàs de 30 grams en 50 o 60 € o el de 50 grams entre 80 i 100 €). Un dels més cars és el persa "Beluga iranià Ànimes", que ronda els 2,5 € / per gram.
Conservació del caviar
S'ha de mantenir a una temperatura d'entre -3 i +3º C i mai congelar-se. Es consumeix a una temperatura d'uns 8 graus en caviareras amb gel picat sobre la qual es col·loca l'envàs original. Però al degustar es tempera al dors de la mà.
Com tastar-lo?
En aquest punt podem parlar de la manera més decorosa o apropiada.
La forma més decorosa si es consumirà en un entorn poc coneixedor del caviar, consisteix a col·locar galetes de sabor molt neutre i sense sal.
Però la forma en què de veritat ha de tastar-se aquesta delícia és posant una petita quantitat sobre la mà. No exactament en el revers, com es veu a la foto, sinó més aviat entre l'índex i el polze, pel seu millor accés ... i l'absència generalment de bell.
D'aquesta manera, el caviar, que hem mantingut fresc i ben conservat en la caviarera amb gel picat, ara pot temperar a la mà, per entrar a la boca a la temperatura ideal. Cal permetre que es desfaci i funda a la boca. No afanyar a mastegar.
Quin és el costum a Rússia?
Se serveix acompanyat de blinis (блины), que són unes coques petites i fines de farina, ous, llet i llevat que poden menjar-se cuites al forn o fregides, molt baixes en sal, similars a creps. És molt comú en la cuina eslava (russa, ucraïnesa, bielorussa o polonesa), per tant el que podem considerar el pa de cada dia, que sempre està a mà.
El Maridatge ideal
Com havíem expressat a la part superior, els maridatges més freqüentment són amb cava o xampany o vodka molt fred (per afinitat), també és possible amb un vi blanc sec.
Què és el Beluga?
Quan s'esmenta la compra o venda del caviar Beluga, parlem d'una varietat d’Esturió oriünda dels mars Caspi o Negre. És una varietat d’esturions més grans, i en conseqüència també els seus ous (caviar), per la qual cosa s'han fet molt cotitzades. L'important no és si la fresa és gran, sinó la qualitat de les aigües en què s'ha criat, com succeeix en el cas dels esturions de Riofrío a la Serra de Granada.
Beneficis del caviar
Si no fos pel seu preu, probablement es prescriuria com afrodisíac. Per la qualitat de la seva omega 3 i minerals, és excel·lent per tractar símptomes de trastorn bipolar, depressió, i altres malalties de sistema nerviós.
Veure Vídeo-Guia Repsol: