Fa un parell de dies va ser una data molt especial, -i aquest cap de setmana també- per la gastronomia nacional.
Cada any, se celebra el Dia Mundial de la Tapa. La realitat és que no hem notat grans diferències amb un altre dia de la setmana, i el motiu és molt clar: "A Espanya no hi ha dia sense tapes, ni gastronomia que no compti amb elles".
Aquesta iniciativa va sorgir de l'associació "Saborea España", marca del turisme gastronòmic espanyol convertida en la primera plataforma nacional amb vocació internacional que potencia el turisme i la gastronomia de país, sorgida de la unió d'Hostaleria d'Espanya, la Federació d'associacions de cuiners i rebosters d'Espanya (FACYRE), l'Organització Europea de Cuiners (Euro-Toques), l'Associació Espanyola de destinacions per a la promoció del turisme gastronòmic i Paradors de Turisme.
A qui no li agrada assaborir una tapa acompanyant un bon vi, una canya o una altra beguda-aperitiu. Entrem una mica més en matèria ......
A Catalunya ..... "Anem de TOP TAPES amb els millors xefs del món"
En aquests últims dies es realitzen multitud d'ofertes en cada racó, en cada població, en cada barri o en cadascuna de les quaranta-dues Comarques
Què és la tapa?
La tapa és un aperitiu que se serveix en molts bars espanyols com a acompanyament de la beguda. Cal dir també que avui s'utilitza també en diversos països.
La tapa és un senyal d'identitat de la gastronomia espanyola que cada any atrau milions de turistes. Referència de la cuina en miniatura, és objecte d'atenció per part de grans xefs i cuiners de tot el món.
És una icona gastronòmica que varia molt depenent de cada regió, però té elements en comú, com la forma de consumir-la, en grup, com a acompanyament d'una beguda. Normalment se sol consumir de peu, compartint amb amics, el que incentiva els valors positius de la convivència i la diversió.
Tant és així que el Ministeri de Cultura d'Espanya ha iniciat el tràmit perquè "Les Tapes" siguin declarades com Manifestació Representativa del Patrimoni Cultural Immaterial, un títol de què ja gaudeixen la Transhumància, el Carnestoltes o la Setmana Santa.
D'on prové la tapa?, l'Origen
Explica la llegenda que el rei Alfons X El Savi durant el seu regnat entre els anys 1252 i 1284) va disposar que no se servís en les fondes castellanes cap beguda que no fos acompanyada d'algun mos de menjar, per evitar que l'alcohol es pugés a la cap de manera ràpida.
Llavors les tapes solien consistir en una llotja de pernil o formatge que es posava sobre el got i que no només servia per menjar-ho, sinó que també complia la missió que els insectes voladors no entressin en el líquid. D'aquesta manera, el menjar servia també a manera de tapadora de la tassa o got, i per això es va quedar amb el nom de "tapa".
Las tapes més populars
Les tapes més populars a Espanya solen ser la truita de patata, el pernil serrà, el formatge, l'ensalada russa, les patates braves, les anxoves o les olives. Però realment trobem qualsevol combinació artística i gastronòmica que arriba al nostre paladar com a part d'aquest protagonista que és "una bona tapa".
Molts bars s'han especialitzat únicament en tapes, de manera que no tenen una carta de plats, sinó que la seva oferta se centra únicament en una extensa varietat de tapes.
Realment és un esdeveniment quedar amb amics per anar de tapes, i això consisteix precisament a recórrer diversos establiments per provar les tapes més riques de cada un d'ells.
Les ciutats per anar de tapes
Tot i que en qualsevol part d'Espanya podem trobar una bona oferta de bars de tapes, hi ha algunes ciutats que compten amb una fama especial per a "anar de tapes", activitat que s'ha vist restringida al llarg d'un any per les mesures sanitàries al voltant del coronavirus. Però avui, amb l'obertura generalitzada de l'activitat "tapes" s'ha reactivat amb gran ànim, i s'han iniciat l'organització de viatges només per conèixer l'oferta gastronòmica de les tapes.