Quan es tracte de salut i per tant la bona alimentació,
no podem deixar a banda la importància “dels productes de proximitat” i tampoc de la “temporalitat” d’aquets productes, dons es el millor temps per trobar qualitat-preu.
Avui parlarem de un recull de fruites, verdures i hortalisses que trobem al mercat durant el mes de maig i fins i tot els primers dies de juny.
Albergínia
Si es consumeix amb la seva pell antioxidant, és rica en potassi, zinc i magnesi. També estimula el bon funcionament de fetge.
Carbassó
Millor consumir-ho amb la seva pell, rica en flavonoides (varietat de compostos fenòlics sintetitzats per les plantes superiors durant el seu creixement), molt beneficiosos per a la prevenció de diverses malalties.
Cirera
És rica en catequines, uns antioxidants molt beneficiosos que també es troben en el te verd.
Cogombre
És 95% aigua. Per tant, té poques calories i treu la set. El seu alt contingut en aigua també afavoreix la sacietat.
Col
A l'igual que la seva germana la coliflor, es rica en glucosilats (compostos orgànics que contenen sofre i nitrogen). També conté quantitats interessants de vitamina C.
Enciam
Conté antioxidants i carotenoides, que s'absorbeixen millor quan s'acompanyen d'una font de greix, com un amaniment d'oli. Així que fa servir amaniments d'amanida baixos en greix!
Espàrrec
És un aliment molt diürètic: conté compostos que afavoreixen l'eliminació renal de toxines.
Espinac
És rica en betacarotè (provitamina A, un potent antioxidant que té moltíssimes propietats), que té un efecte beneficiós per a la salut ocular. També té un fort poder antioxidant, el que significa que participa en la prevenció del càncer.
Faves
Contenen proteïnes vegetals i fibra, el que els confereix un alt poder saciant. També tenen un alt contingut de ferro.
Maduixa
És una excel·lent font de vitamina C i flavonoides, compostos molt beneficiosos que li aporten el seu bonic color.
Mandarina
Conté una quantitat important de vitamina C. A més de la seva acció antioxidant, la vitamina C contribueix a el sistema immunitari i facilita l'absorció de ferro.
Meló
És ric en betacarotè, un antioxidant que li dona el seu color ataronjat. També estimula la producció de serotonina, un neurotransmissor responsable de la calma.
Nabiu
Està format per pigments blaus que contenen components amb un fort poder antioxidant, protegint les nostres cèl·lules de l'envelliment.
Nectarina
És molt rica en fibra, que afavoreix el trànsit intestinal i la sacietat. També té una acció antioxidant gràcies al seu contingut en vitamina C i antocianines.
Nespra
Te propietats laxants: posseeix fibres molt beneficioses que faciliten el trànsit intestinal. També és un bon diürètic que afavoreix l'eliminació de toxines.
Pastanaga
És una font important de carotenoides, compostos que li donen el seu bell color taronja i són beneficiosos per a la protecció de les cèl·lules. Des de millorar la vista fins a prevenir el càncer.
Pebrot
És un campió de la vitamina C, una vitamina de la qual sovint ens manca: en concentra més que la taronja. La varietat “pebrot vermell” és el que més té.
Porro
Pertany a la mateixa família que l'all i la ceba. El porro és molt ric en fibra i potassi.
Préssec
És ric en fibra, que ajuda a regular el sucre en sang i el trànsit intestinal. També conté una interessant quantitat de vitamina C.
Rave
Afavoreix la re-mineralització del nostre organisme gràcies a la seva riquesa en oligoelements (essencial en el teixit de tots els organismes). Ric en sofre (que de vegades li aporta un toc picant), també estimula la digestió.
Remolatxa
Està repleta de potents antioxidants que tenen un efecte beneficiós en la prevenció de la hipertensió, al reduir la pressió arterial.
Taronja
Com la clementina i la mandarina, és rica en vitamina C, una vitamina important a l'hivern, ja que estimula el sistema immunitari.
Tomàquet
És ric en licopè, un potent antioxidant que ajuda a prevenir les malalties cardiovasculars, el càncer i les malalties inflamatòries.
Conclusions:
Som en bon temps per els productes que ens ajuden a cuidar la salut des de l’alimentació. Como saps amb ells es poden fer infinitat de combinacions i àpats. Millor sempre amb ingesta crus o un toc al vapor o graella. Els podem barrejar, menjar-los com entrada, acompanyaments o postres. Lo mes recomanable........ quatre o cinc cops al dia, ens mantindran amb energia i salut.