Que és aquesta espècie invasora al delta d’Ebre....

  • És un crustaci 

  • Es coneix amb el nom de “cranc blau” o “jaiba” 

  • Es troba a les costes càlides d'alguns continents 

  • Provoca l'extinció d'espècies autòctones 

  • Malgrat el seu origen invasor, ofereix beneficis econòmics al sector alimentari 

  • És un producte gastronòmic molt versàtil 

  • És un aliment saludable i baix en greix

Els últims mesos he vist i llegit molta informació respecte al cranc blau, el seu caràcter invasor i el seu abans per les aigües i Terres de l’Ebre, especialment en el delta. És aquest el motiu que em mou a esbrinar i ordenar diversos aspectes que té aquest crustaci, que divergeixen entre oportunitats i inconvenients. Anem-hi!.....

Descripció

El "Callinectes sapidus" nom científic, és un crustaci decàpode natiu de la costa occidental de l'oceà Atlàntic, des de Nova Escòcia fins a Argentina, classificat com a Callinectes sapidus Rathbun, l'any 1896.

En l'actualitat s'estén per totes les costes càlides, tropicals, tant l'Atlàntic com l'oceà Pacífic. A Europa es detecta en Rochefort (França) l'any 1901, i es va estenent pels mars Bàltic, del Nord, Negra i Mediterrani. Per tant, la seva expansió no és nova o de fa pocs anys.

En el cas de Catalunya, es detecta entre els anys 2010 i 2012.

La Jaiba o Cranc blau, pertany a la família dels crustacis que inclou els crancs, cabres de mar, llagostes o gambes. Viuen principalment a les desembocadures i deltes de rius entre l'aigua dolça i salada. Són depredadors naturals molt agressius que s'alimenten de peixos, mol·luscos, algues i carronya.

Es coneix com a Blue crab (angles), Crabe bleu (francès), Kék tarisznyarák (magiar), Kék tarisznyarák (neerlandès), kalinek błękitny (polac) Siri-azul (portuguès), 青蟹, アオガニ (japonès).

Per què hi ha tanta expansió?

Hi ha dos motius principals pel gran creixement del nombre d'exemplars i la seva presència cada cop més forta a la costa catalana.

En primer lloc, com la resta de crustacis, són ovípars de gran capacitat de fecundació. Es calcula que una femella posa entre 700.000 i 2.000,000 d'ous.

D'altra banda, el canvi climàtic incrementa la temperatura de l'aigua cada any, de fredes a temperades i de temperades a càlides, creant un hàbitat propici per al creixement i la reproducció d'aquesta espècie, ja que la seva temperatura ideal es troba entre els 18 i 23 graus.

Quins són els prejudicis?

Atès que la jaiba o cranc blau és un depredador molt agressiu, provoca la disminució ràpida d'espècies natives, fent que migren o pitjor encara, ocasionant la seva extinció.

La indústria alimentària també nota la seva presència. Trenca les xarxes fines de pesca, s’endinsa a les plantacions d'arròs i causa destrosses a les arrels, interrompent així el procés de creixement de la plantació.

El seu instint defensiu l'impulsa a fer mal a qui se li acosta, especialment en peus i mans. Des d’arrossers a banyistes o curiosos, han estat víctimes d'aquest àgil crustaci.

Quins són els beneficis generals?

Sense dubte hi ha zones del món que han fet i fan un gran negoci de la jaiba o cranc blau. Fins i tot en alguns països, per exemple a Grècia, quasi s’han extingit per la gran quantitat de captures i comercialització.

Personalment, tinc l'experiència a l'Equador, on es permet la seva captura només dos o tres mesos a l'any. Durant aquest període, es converteix en el protagonista d'excel·lents plats de tots els restaurants i hotels costaners.

A Catalunya, l'espècie comença a ser més coneguda i ja es pot veure en certs mercats de peix i marisc. No obstant això, la seva presència a les cartes dels restaurants encara és escassa, a excepció dels de proximitat al Delta de l'Ebre. Alguns xefs que el coneixen, desenvolupen la seva creativitat culinària amb les oportunitats que ofereix aquest crustaci i col·laboren així a mantenir controlada l'expansió d'aquest cranc.

A la llotja de Sant Carles de la Ràpita, un dels punts principals de comercialització de peix i marisc de la zona, les xifres actuals apunten a l'arribada d'una mitjana de 2.000 quilos diaris, fet que confirma el creixement de captures i la demanda per part de consumidors.

Com creix la quantitat de quilos, té un preu baix i permet cuinar una gran varietat de plats amb excel·lent resultats i sabors. Des del punt de vista gastronòmic, la jaiba o cranc blau estic segur que produirà més beneficis que perjudicis.

El Cranc blau o jaiba al delta de l'Ebre

La varietat gastronòmica

En poc temps més, podrem gaudir aquest crustaci, preparat a la nostra cuina, en un restaurant o un hotel. Hi ha una gran varietat de possibilitats gastronòmiques de la jaiba i aquí enumerarem només algunes d'elles: farcit amb beixamel i panses gratinades, a tota mena d'arrossos, saltats amb salsa d'all, escaldats al natural i unes gotes de llimona, a plats de mar i muntanya, amb ànec, pollastre o bou, un fantàstic suquet o una divertida sarsuela, una refrescant amanida verda, un cebiche mixt o sol amb la carn de la jaiba, amb unes gambetes o amb advocat, uns plàtans matxos farcits i al forn, fins i tot una truita a la francesa també farcida, unes creps o una hamburguesa.

Com deia, la varietat de possibilitats per la cuina és interminable. Només hi ha un petit inconvenient: "molta paciència" per separar la carn de tota la closca, cos principal i les deu potes. Aviat trobarem als mercats la carn ja neta, sense closques, que en facilitarà certs plats a on només fem servir la seva carn.

Pensant amb la salut

Finalment, arribem també a un punt molt important "la salut".

El Cranc blau o Jaiba, a més del bon sabor, és molt saludable, ja que és un crustaci que té una alta quantitat de vitamina B12, que ajuda a la producció de glòbuls vermells i enforteix la salut del sistema nerviós.

També és ric en seleni, un poderós antioxidant.

És baix en calories, perquè conté molt poc greix "Ideal per qualsevol dieta"

El seu contingut en iode ajuda a enfortir el cabell, les ungles i protegeix la pell.

Al ser ric en zinc, és molt bona per aportar energia i combatre la fatiga.

Conté altres vitamines i minerals essencials per a les funcions de l'organisme en general: vitamina C, calci, magnesi i potassi.

En algunes cultures, es considera també un afrodisíac.

Crec que ja ho tenim tot clar !!!!

Aprofitem les oportunitats que ens donen els productes de proximitat, ara també ho és la jaiba o cranc blau.

La Jaiba o Cranc blau un crustaci invasor d'excel·lent qualitat

Fonts de consulte:  larousse/irta/wikipedia/species.wikimedia/gourmets