Quins són els cinc productes d'excel·lència ?
• Tomàquet tardà
• Tomàquet de penjar
• Mongeta del ganxet
• Mongeta rènega negra
• Oli varietat Vera
No fa gaires dies, veiem la informació que es preparava la fira de l’oli de vera a Bigues i Riells del Fai, que any a any es complementava amb la fira del pa artesanal, del concurs d’allioli i del mercat de diversos productes de proximitat, els que hem volgut conèixer.
És axis com hem arribat a cinc productes per la nostra cuina que són de collita o producció per part dels habitants d'aquestes amigables poblacions tant de Bigues com de Riells, i dels que a continuació fem un breu resum.
1.- Tomàquet tardà de Riells del Fai
El tomàquet tardà, conegut també com a tres caires per la seva forma que el divideix en 3 parts iguals, i de nom científic "Lycopersicon esculentum", és una varietat local, conreada a Riells del Fai.
És un tomàquet resistent, de durada, que es cull a partir de setembre, ja que és apte per a climes freds i aguanta la tardor. Rodó i carnós, i de color vermell intens amb aigües verdes i grogues a tocar del pecíol, té un gust excel·lent i una pell molt fina, el qual el fa apropiat per a menjar cru en amanides o també en salses.
Fonts orals citen que, entre els anys 1912-13, el propietari de cal Rector de Riells anà a buscar aquesta varietat a Barcelona, a la casa de llavors Nonell. Des d'aquell moment, el cultiu ha estat ininterromput a la zona, i s'ha estès per la comarca. Les fonts orals indiquen que aquest tomàquet va tenir un fort arrelament a la zona de Sabadell i de Rubí.
Els hortolans de Riells del Fai en portaven grans quantitats cap aquests mercats, i allà també se'n va estendre el cultiu. Fins i tot, es diu que al mercat de Vic la clientela l'esperava cada any amb delit. A Rubí, encara es cultiva sota la denominació de tres caires.
2.- Tomàquet de penjar de la Vall del Tenes
Cultivat des de fa dècades a la zona de la Vall del Tenes, el tomàquet de penjar "Lycopersicon esculentum Mill" té una molt bona conservació i s'empra principalment cru per a sucar pa, gràcies al fet que permet aprofitar-ne bé tota la carn.
De forma arrodonida, semblant a un ou, no té protuberància a la part final i té matisos que van del vermell al taronja.
3.- Mongeta del ganxet de Riells del Fai
Mongeta blanca amb morfologia arronyonada i lleugerament aplanada. Se sembra entre el 7 i el 12 de juliol i es cull a partir de Tots Sants.
Abans de 1960, aquesta varietat ja era molt cultivada a la comarca i, els darrers anys, per l'impuls de l'administració i de la denominació d'origen, ha incrementat el seu cultiu, que actualment comprèn el Maresme, el Vallès, Osona, el Bages i la Selva.
El nom tradicional de la varietat, mongeta filaire, encara es conserva en alguns municipis, com Lliçà de Vall i Lliçà d'Amunt. Amb el nom actual, està documentada a partir del 1881 en cultius de la província de Barcelona.
A partir de l'estudi genètic de la varietat, s'ha descobert el seu parentiu amb formes mesoamericanes. Segons diversos autors, la varietat arribà al continent americà a partir de l'intens comerç dels ports del litoral català amb les Antilles, entre els segles XVIII i XIX. El punt d'introducció estaria entre la costa tarragonina o la del Maresme.
4.- Mongeta rènega negra de Riells del Fai
La primera cita documentada de les rènegues està datada del 1881, però es tracta de la varietat blanca, que gaudeix de la majoria de cites als documents històrics. També s'esmenta la rènega de Sant Pere, que podria tractar-se de la rènega negra, per la data de sembra als voltants d'aquest sant. Aquesta varietat també rep el nom de llagasta (paparra) per associació en la mida i l'aparença.
Es tracta d'una llavor morada esfèrica plena. Igual que el ganxet, se sol sembrar la primera setmana de juliol, i la recol·lecció és a partir de mitjans d'octubre.
L'alta conca del Tenes és l'única zona on es recorda. Després de quedar restringida en una única zona d'explotació a Riells del Fai, el seu cultiu s'està recuperant en altres petites explotacions de la comarca
5.- Oli varietat Vera
S'ha documentat que, a principis del segle XIX, les principals varietats d'oliveres conreades a la comarca del Vallès Oriental eren les olesanes, les arbequines, les verdals, les valencianes i les sevillanes. Durant la segona meitat del segle XIX, un gran nombre d'aquestes varietats van desaparèixer de la comarca a conseqüència d'uns episodis excepcionals de glaçades i es van introduir varietats més resistents, principalment la varietat vera, que també es coneix com la del país.
La varietat d'oli vera és antiga i predomina a les comarques del Vallès Oriental i Occidental, però també al Maresme, a l'Anoia, al Bages i al Baix Llobregat.
Bigues i Riells del Fai és part inconfusible de la zona de conreu de l'oliva vera i compta amb l'únic trull de la comarca: El Trull de Can Sapera. L'oliva vera es caracteritza per la seva productivitat i la seva capacitat d'adaptació a les condicions adverses. És de maduració tardana i produeix un oli afruitat, d'un color verd intens i amb aromes secundàries de menta i fulla.
Avui en dia, podem conèixer el procés de producció d'aquesta varietat i degustar-ne l'oli gràcies als pagesos que encara la conreen i a la Fira de l'Oli Vera que se celebra cada gener, des de 2012, al trull de Can Sapera de Bigues.