Entre els premis especials destaquen:
• Fava d’Or a la Pastisseria Ferrer Xocolata per Valor Històric
• Fava d’Or Origen Bean To Bar per Innovació
• Fava d’Or a la Pastisseria Canal per Producte Singular
• La 3a edició dels premis
• V Mostra Internacional de Pastisseria
• Els premis han reunit a públic i professionals en dotze sessions de cuina en directe
L’Ajuntament de Sant Vicenç dels Horts (Barcelona) ha donat a conèixer la llista de les 50 millors pastisseries de Catalunya, guanyadores de la tercera edició dels “premis Fava de Cacau”.
En les categories especials, a més, s’ha distingit a la Pastisseria Ferrer Xocolata amb la Fava d’Or al valor històric, a l’Origen Bean To Bar amb la Fava d’Or innovadora i a la Pastisseria Canal amb la Fava d’Or al dolç més singular pels seus coneguts pastissos d’homenatge.
“Els guardons tenen l’aval del sector i reconeixen de forma objectiva l’alt nivell de la pastisseria a Catalunya”, ha explicat l’alcalde de la ciutat, Miguel Comino, qui destaca: “L’objectiu d’aquests premis és posar en valor l’ofici i el treball de tots els artesans i artesanes que dia a dia obren el seu negoci per oferir els millors productes. L’organització vol donar màxim suport al sector”.
L’acte s’emmarca dins de les jornades de la V Mostra Internacional de Pastisseria celebrada el passat cap de setmana a Sant Vicenç dels Horts. Durant dos dies han passat pel municipi del Baix Llobregat 12 pastissers i pastisseres amb perfil internacional que han ofert els seus coneixements amb sessions de cuina en directe adreçades al públic no professional.
Aquestes jornades estan organitzades per l’Ajuntament i pel mestre vicentí Eugeni Muñoz (director creatiu), qui ha destacat “els beneficis d’un format únic a Espanya, que permet acostar l’alta pastisseria als amants d’aquest sector i que, a més, ajuda a dignificar el món pastisser, amagat durant molts anys”.
Un jurat independent
El jurat dels guardons Fava de Cacau està coordinat pel mestre pastisser Marc Balaguer en col·laboració amb altres experts en pastisseria i cuina com professorat, periodistes gastronòmics i pastissers i pastisseres que no disposen de pastisseria pròpia. Balaguer és Campió d’Espanya de pastisseria l’any 2015 i Subcampió del Món de Gelateria el 2018, entre altres distincions.
La tradició gastronòmica i respostera de Catalunya és cada cop més important, motiu pel qual el nivell de les pastisseries de la regió no para de créixer. La qual cosa ha suposat una major dificultat d’elecció pel jurat. Tot i això, segons expliquen els responsables dels premis, la metodologia utilitzada per puntuar les diferents pastisseries i que ha servit per elaborar la llista definitiva ha seguit criteris estrictament professionals, valorant aspectes com l’exposició del producte, el servei d’atenció al públic, la varietat dels productes exposats, l'originalitat d'aquests, el local i la degustació. Alhora, s’han entregat les següents mencions especials:
Fava d’Or més innovadora: Origen Bean to Bar (Lleida)
Fava d’Or al producte singular: Pastisseria Canal (Barcelona)
Fava d’Or a la pastisseria amb més valor històric: Pastisseria Ferrer Xocolata (Girona)
Fava d’Or a la millor pastisseria de la seva zona:
– Camp de Tarragona i Terres de l’Ebre: Pastisseria Cal Jan
– Catalunya Central: Pastisseria el Cigne
– Zona Pirineu: Pastisseria Gil
– Zona Barcelona i comarques de Barcelona: Pastisseria Hoffman
– Zona Penedès Garraf: Pastisseria Targarona
– Zona Gironès: Pastisseria Tornés
– Zona Ponent: Pastisseria Tugues
Llistat complet de guardonats
Pastisseria Sant Croi by Albert Roca
Pastisseria Brunells
Pastisseria Bubó
Pastisseria Canal
Pastisseria Escribà
Pastisseria Hoffman
La Pastisseria Barcelona
Pastisseria l’Atelier
Pastisseria Takashi Ochiai
Pastisseria Oriol Balaguer
Pastisseria Àger
Pastisseria El Carme
Pastisseria Can Massana
Pastisseria Masramon
Pastisseria Pessics
Pastisseria l’Obrador
Pastisseria Bomboneria N.Pascual
Pastisseria Grau
Pastisseria Muñoz
Pastisseria Santacreu
Pastisseria Targarona
Pastisseria Larrosa
Pastisseria Bahia
Pastisseria Cal Jan
Pastisseria el Cigne
Confiteria Padreny
Peralta Pastissers
Xocosave Xocolateria i Confiteria Ventura
Pastisseria La Font
Pastisseria Dolç per Yann Duytsche
Pastisseria Maurici Cot
Pastisseria Natcha Bombonería
Pastisseria Sant Llehí
Pastisseria Rodellas
Santantoni Pastisseria
Pastisseria Uñó
Vallflorida Xocolaters
Pastisseria Cerdanya
Pastisseria Gil
Origen bean to bar
Pastisseria Monrabà
Sucrerie Pastisseria Aplicat
Pastisseria Terés
Pastisseria Tugues
Casa Cacao
Pastisseria Fàbrega
Pastisseria Ferrer Xocolata
La Nevateria
Pastisseria Tornés
Pastisseria Faixat
La V Mostra Internacional de Pastisseria de Sant Vicenç dels Horts és un acte únic de reconeixement i suport a l’alta pastisseria. “Tornar a un format presencial ha suposat un doble repte: celebrar l’acte en condicions de seguretat idònies a més de complir les expectatives dels visitants. Creiem que ha sigut tot un èxit”, explica Muñoz. Tant la mostra com els premis s’han convertit en el punt de trobada i de referència entre xefs pastissers i públic no professional per “commemorar i celebrar aquesta professió tan dolça”.