100 anys de història, a la cuina i, a la taula.....
-
D'Anglaterra als fogons de tot el món
-
La cursa per fer el millor Wellington
-
La carn de vedella i la pasta de full les protagonistes
-
Una hora per aconseguir un plat d'excel·lència
Cada dia veiem més receptes i preparacions d’aquest clàssic plat tant a programes de televisió, revistes de cuina i els showcooking amb els cuiners del nostre país. És per aquest motiu que hem volgut fer algunes proves i portar a casa vostra l’excel·lència d’aquesta cuina amb vedella.
L’Origen
Començarem per comentar el discutit origen d'aquesta preparació, doncs hi ha diversitat d'opinions al respecte, i cap d'elles té una plena confirmació. La més creïble és que té el nom de la població anglesa "Wellington", part del comtat de Somerset, per tan és una recepta britànica.
S’atribueix al noble Arthur Wellesley, primer Duc de Wellington (1814), considerat com una de les principals figures militars i polítiques del segle XIX. La preparació va sorgir per tal de celebrar la victòria en la Guerra de la Independència, a on va expulsar l'exèrcit francès d'Espanya, i el comandament de les forces angle-aliades a la batalla de Waterloo, després de la qual Napoleó Bonaparte va ser exiliat permanentment a Saint Helena, illa de l'Atlàntic Sud.
Tot i això, l'origen encara és tot un misteri.......
Anem a la Cuina....
La preparació d'aquest "Rellom de vedella Wellington" no té gaires misteris, si se segueix la recepta, una de les receptes -volia dir-, doncs cada cuiner fa la seva versió, encara que hi ha dos dels ingredients indiscutibles: la carn i la pasta de full o pasta fullada.
La preparació necessita al voltant d'una hora i ens servirà per a unes sis racions, tanmateix, si som bons menjadors de carn i ens agrada aquesta recepta, segurament quatre persones hi menjaran molt, molt bé.
Ingredients
Primer de tot, hem de portar a la taula de treball els següents ingredients, que ens serviran per a tota la preparació.
- 1 rellom de vedella tallat al centre, d'uns 800 a 900 grams
- 2 cullerades d'oli d'oliva verge (uns 30 ml)
- 3 escalunyes, picades
- 2 grans d'all, tallats a quarts
- 300 grams de xampinyons, tallats per la meitat
- 1 culleradeta de cafè de farigola picada
- 5 cullerades de mantega sense sal (75 grams)
- 1/2 tassa de vi de Madeira o Xeres sec (100 ml)
- 1 cullerada de pa ratllat (15 grams)
- 1 ou
- 1 cullerada de llet sencera (15 grams)
- 1 pasta de full o pasta fullada de (400-500 grams)
- 3 cullerades de paté de fetge de pollastre o de porc (50-60 grams)
- 2 culleradetes de mostassa de Dijon (10 ml)
- 2 tasses de brou de vedella (1/2 litre)
- Sal a gust
- Pebre negra a gust
Per l'acompanyament, suggerim fer un bon puré de patata o uns espinacs saltejats amb panses i pinyons, i si volem servir aquest Wellington amb aquests dos acompanyants, encara molt millor.
Preparacions
1.- Comencem amb la carn de vedella
Sobre la taula de treball, obriu la carn per al centre i la condimentareu amb sal i pebre al gust.
En una paella antiadherent a foc fort, daureu la carn per tots els costats amb un bon raig l'oli d'oliva verge. Deixeu refredar sobre una reixeta i després el poseu a un plat i refrigereu descobert per una hora més o menys.
2.- Seguirem amb la Duxelle de xampinyons
En un processador d'aliments, piqueu dues escalunyes i els alls. Afegiu-hi els xampinyons i barregeu fins que la barreja s'assembli a la textura del pa ratllat.
A la mateixa paella a foc fort, coure la barreja de bolets, la farigola i la mantega durant uns cinc minuts o fins que s'hagi evaporat qualsevol líquid de bolets. Afegiu la meitat del vi i deixeu reduir fins que s'assequi.
Continueu la cocció fins que la barreja estigui lleugerament daurada. Incorporeu-hi el pa ratllat. Deixeu-ho en un plat perquè es refredi, després el poseu també al refrigerador al mateix temps que la carn de vedella.
3.-El tercer pas, és el muntatge del Wellington
En un bol, batem l'ou i la llet amb una forquilla. Deixem a taula de treball per fer els rentades.
Sobre la taula de treball enfarinada, estireu la pasta de full per obtenir un rectangle d'uns 50 x 28 o 30 cm).
Començant per un dels extrems curts de la pasta de full, disposeu el duxelles de xampinyons en forma de rectangle amb la mateixa mida que la carn.
Repartiu i esteneu al mig del rectangle anterior el paté.
Amb un pinzell de pastisseria, unteu la carn de vedella amb la mostassa.
Col·loqueu la carn a sobre del paté.
Pinteu la pasta de full amb el rentatge d'ou que teníem al bol.
Doblegueu la vora inferior de la massa sobre el rostit. Enrotlleu el rostit amb força per cobrir-lo completament amb la massa. Un cop el rostit estigui completament cobert de pasta de full, talleu i traieu l'excés de massa. Tenint en compte que la capa de paté ha d'estar a sobre del rostit i la costura de la massa ha d'estar a sota. Segellar els extrems.
Enrotlleu amb força el Wellington en tres capes de film de plàstic i refrigereu una o dues hores.
4.- Preparem el forn
Col·locarem la reixa del forn a posició mitjana, i escalfem el forn a 220 graus.
Folreu l'interior d'una safata de forn amb paper encerat.
Retirem el fil plàstic del Wellington i el col·loquem a la safata de forn que hem preparat amb el paper encerat, amb la costura de la pasta cap avall.
Amb les restes de pasta de full que hem tallat abans, podem fer tires o dibuixos per col·locar a la part de dalt del nostre Wellington. Li donarà un toc o decoració personal.
Amb la punta d'un ganivet afilat, feu incisions fines i poc profundes al llarg de la part superior de la massa, mantenint-les juntes i sense passar del tot. Raspalleu-ho tot amb la resta de l'ou rentat.
Enfornar durant 10 minuts.
Reduïu la temperatura del forn a 200 graus i el courem durant 25 minuts més o fins que el termòmetre introduït al centre de la carn en marqui els 40 graus. Que és el punt òptim de la carn.
Ara, com de gustos n'hi ha una gran varietat, pots anar-ho ajustant en uns minuts més o menys, en les diverses experiències que vagis tenint.
5.- I finalment, prepararem la Salsa
Mentrestant el Wellington està al forn, tindrem temps per anar preparant la salsa que l'acompanyarà a taula.
En una olla petita a foc mitjà, estoveu una escalunye amb 2 cullerades de mantega.
Desglaçar amb el vi i deixar reduir fins que gairebé s'assequi. Afegiu el brou.
Porteu a ebullició a foc fort i deixeu reduir a 1 tassa (250 ml). Condimenteu-ho amb sal i pebre. Colar per un colador, si ho desitja.
Mantenir-la calenta. Quan estigui llest per servir, afegiu-hi la mantega restant i barregeu bé. La salsa estarà a punt per servir.
6.- Per servir el Wellington a taula
Amb una paleta o espàtula llarga i molta cura, traslladeu el Wellington a una fusta de taula o safata adequada per poder tallar.
Deixeu reposar uns deu minuts, fins que un termòmetre a la car ens indiqui uns 48 graus.
Talleu en rodanxes. Serviu-ho acompanyat de la salsa i, tanmateix, del puré de patates i/o els espinacs que hem recomanat al principi de la recepta.
L'última surgència, és la d'acompanyar aquest plat amb vi negre de la terra, pot ser un bon DO Penedès o un DO Priorat.