A Catalunya, tenim moltes tradicions. Una de les més celebrades per menuts i grans és la de "la mona". Aquesta tradició celebrada el dilluns de Pasqua cada any, com a finalització de la setmana santa.
Les famílies es reuneixen al voltant de la taula per gaudir d'un dinar que finalitza amb un pastís "la mona" guarnit amb els ous de pasqua de xocolata, i moltes decoracions, algunes d'elles són veritables obres d'art. De fet, es fan concursos i exhibicions de pastissers.
La tradició és que els padrins portin i regalin als seus fillols aquestes mones, que xalaran junts..
La Mona de Pasqua
Avui a les cuines de Capital 2020, prepararem el postra tradicional del Dilluns de Pasqua, i que tots els fillols esperem rebre dels nostres padrins o pares "La Mona".
Començarem per dir que aquesta mona és un pa de pessic, molt suau, farcir de diversos productes com melmelades, nata, xocolate, fruites, crema i tantes altres possibilitats que ens ofereix la seva preparació tant a casa com la dels pastissers de Catalunya.
Els ingredients (per unes 10 a 12 bons trossos):
• 1 pa de pessic d'uns 25 a 30 centímetres de diàmetre i 8 d'alt que tallarem horitzontalment per la meitat, o tindrem 2 unitats d'uns 4 centímetres d'alt.
Podeu comprar-ho a la vostra pastisseria coneguda o fer-lo a casa. Per preparar-lo a casa, mireu la recepta que incloem.
• 500 ml de nata per muntar (que tindrem a la nevera)
• 2 cullerades de sucre
• 400 grams de préssec en almívar sense suc (correspon a una llauna de 800 grams a 1 quilo). Reservem l'almívar.
• Ous de xocolata
• Elements de decoració seleccionats
Un cop tenim tot a mà, podem començar a preparar la Mona ....
La nostra recepta:
Primer de tot farem el farciment.
1. En un bol muntarem la nata amb una batedora fixa o de mà. Quan agafi consistència li afegirem a poc a poc el sucre i la farem creixa tant com puguem i quedi ben cremosa i consistent. Portarem el bol amb la nata muntada a la nevera per mantenir-la freda.
2. Agafarem el préssec, la meitat el picarem en trossets petits per al farcit, i l'altra meitat en rodanxes per la decoració.
3. Traurem de nou la nata muntada i farem dues meitats en bols diferents.
4. En una d'aquestes meitats i afegirem el préssec picat i barregem molt bé.
Seguirem en el muntatge i decoració....
Necessitem una plata de uns 35 o 40 centímetres de diàmetre, o alguna base semblant.
5. Hi posarem una de les parts del pa de pessic. Nosaltres no hem fet, però si es desitja es pot mullar amb unes cullerades el suc del préssec almívar, xocolata o algun saboritzant o licor molt suau.
6. Per sobre, hi posarem la nata amb el préssec trossejat, fins a fer un bon gruix.
7. Seguirem posant la segona part del part de pessic.
8. A continuació repartirem l'altra mitat de la nata muntada per tot el dalt i lateral del cercle que tenim. Operació que farem amb una espàtula fins que quedi regularitzada.
9. Ara seguirem amb la decoració al voltant de la part de dalt amb el préssec que teníem en rodanxes. Podem fer la distribució que més ens agradi.
10. I finalment els ous de xocolata i els elements que hem seleccionat per la decoració.
Ja tenim la Mona !!!!! Posem-la en refrigeració fins que vagi a taula per gaudir-la
PA DE PESSIC: Si heu de fer el pa de pessic, hi ha moltes receptes, podeu fer la següent.....
Ingredients:
• 250 grams de farina de rebosteria
• 250 grams de sucre
• 8 ous (rovell i clara)
• Pell ratllada de dues llimones
• 2 cullerades de llevat en pols
• 1 cullerada d'extracte de vainilla
• 50 grams de mantega per al motlle a forn
• 2 cullerades de farina per al motlle a forn
Preparació:
1. Necessitem un bol a on posarem el sucre, els ous, la vainilla i la pell ratllada de la llimona. Treballarem amb una batedora fixa o de mà a velocitat baixa, i a poc a poc anirem incrementant fins que agafi un bon volum.
2. La farina la passarem per un sedàs i afegirem el llevat en pols.
3. Prepararem un motlle rodó per pastisseria d'un 25 a 30 centímetres de diàmetre i 10 o 12 d'alt, que untarem amb la mantega i enfarinarem, per tal que faciliti l'extracció del pa de pessic un cop cuit. Podem fer el mateix amb motlles més petits, repartint proporcionalment els ingredients.
4. Tornarem al bol inicial i a poc a poc afegirem la farina amb el llevat, remenant amb una espàtula sempre en moviments evolvents des de dins a fora, fins a integrar-ho tot. Especialment, atenció al fet que no perdi volum.
5. Tan aviat ho tenim el posarem al motlle.
6. L'últim pas és posar el motlle al forn a 170-180 graus per uns 30 minuts. Controleu que no passi de la temperatura i temps.
7. Apaguen el forn, i després de 5 minuts obrim la porta, sense treure'l, per tal que es vagi refredant a poc a poc.