Prou tabús: quins són els trastorns mentals més comuns?
-
Cal aprendre a reconèixer els símptomes i parlar-ne obertament.
-
Trencar l'estigma que encara els acompanya
Avui, La Marató de TV3: Els trastorns mentals són alteracions de la salut que impliquen una disfunció del pensament, les emocions o la conducta i que impacten en tots els àmbits de la vida.
Els trastorns mentals són alteracions de la salut que impliquen una disfunció del pensament, les emocions o la conducta i que impacten en tots els àmbits de la vida. Poden afectar totes les persones de qualsevol edat i més de la meitat d'aquests trastorns comencen a l'adolescència.
En funció de les dades d'incidència i de prevalença recents, els experts coincideixen a assenyalar que una de cada quatre persones tindrà un problema de salut mental en algun moment de la vida. Hi ha una gran varietat de trastorns mentals i cadascun presenta manifestacions diferents. Aquí en teniu una mostra:
• La depressió és el trastorn més comú i produeix una alteració en l'ànim de la persona que condiciona i limita el seu bon funcionament. Al llarg de la vida, un 13% de la població sofrirà almenys un episodi depressiu.
• El trastorn bipolar afecta més d'un 2% de la població i és una alteració greu i persistent dels mecanismes del cervell que regulen l'estat d'ànim. Això provoca importants canvis, que van de l'eufòria extrema (que és un estat d'ànim anormal i persistentment expansiu, elevat i fins i tot irritable) a la drepressió.
• La por és la resposta física, mental i emocional saludable de les persones davant una situació d'amenaça o perill. Es considera un trastorn d'ansietat quan s'activa en situacions que habitualment no són amenaçadores o perilloses i que són tan freqüents que interfereixen en la vida diària de les persones. Hi ha molts tipus de pors, com ara: fòbies a coses específiques, trastorn per crisi de pànic, agorafòbia, fòbia social, trastorn d'ansietat generalitzada o trastorn d'ansietat per separació.
• El trastorn per estrès posttraumàtic és desencadena després d'una experiència extremadament traumàtica (accidents, catàstrofes naturals o violència interpersonal). Genera un elevat malestar físic i emocional que interfereix en el funcionament i comportament habitual de la persona.
• El trastorn obsessiu compulsiu (TOC) fa que les persones experimentin idees i pensaments no desitjats (i que sovint semblen absurds a les mateixes persones que els pateixen), però que els causen un gran malestar. Això les porta a realitzar accions repetitives per reduir l'angoixa i sentir-se millor.
• Els trastorns de la conducta alimentària són problemes de salut greus relacionats amb una conducta alterada respecte als hàbits alimentaris i a la imatge corporal.
Els TCA generen complicacions psicològiques diverses (que afecten el desenvolupament de la persona), i també complicacions mèdiques que poden arribar a ser molt greus. Els símptomes poden anar des de menjar sense control fins a deixar de fer-ho. Afecten un 5% d'adolescents i joves, sobretot noies.
• Els trastorns psicòtics són un conjunt de patologies greus en què la persona perd el contacte i el judici sobre la realitat. Afecten un 3% de la població, sobretot gent jove.
Els trastorns psicòtics més comuns són el trastorn delirant o paranoia i l'esquizofrènia, que afecta un 1% de la població i sol aparèixer a l'adolescència o als inicis de l'etapa adulta. Les persones amb esquizofrènia poden tenir al·lucinacions i pensaments pertorbadors que els dificulten el judici de la realitat i afecten les seves relacions personals, familiars i socials.
• El trastorn límit de personalitat és un trastorn greu que fa que les persones visquin amb una gran inestabilitat i intensitat emocional, amb predomini de les emocions negatives i amb dificultats per reconèixer-les.
Es considera un trastorn biopsicosocial, ja que existeix una certa predisposició que pot ser accentuada per l'entorn social en persones amb trajectòries vitals complexes. Sol començar a l'adolescència i afecta un 5-7% dels joves.
• Els trastorns de l'espectre autista (TEA) són un grup d'alteracions del neurodesenvolupament molt ampli i divers, que acompanyen la persona des del seu naixement i que poden provocar problemes socials, de comunicació i de comportament significatius.
Afecten un 1,2% de la població menor de 18 anys. Són quatre vegades més comuns en nois que en noies.
• El trastorn per dèficit d'atenció i hiperactivitat (TDAH) és un trastorn del neurodesenvolupament que s'inicia a la infància, però pot continuar a la joventut i l'edat adulta.
És un dels trastorns mentals més freqüents a la infantesa (5-6% de la població infantil). En l'edat adulta afecta un 2-4% de les persones. El tenen el doble de nens que de nenes.
• El trastorn de l'espectre alcohòlic fetal (TEAF) forma part del grup de trastorns del neurodesenvolupament, no té cura i està causat per l'exposició prenatal a l'alcohol. Aquesta exposició pot causar afectacions físiques i afectacions cognitives i de la conducta.
• Segons l'OMS, una conducta addictiva és una patologia física i psicoemocional que crea una dependència física i psicoemocional en relació amb una substància, relació o activitat (videojocs, compres, sexe...).
Les addiccions no depenen de la voluntat de les persones: són trastorns mentals que poden repercutir en el benestar emocional i condicionar la conducta de les persones en molts aspectes de la vida quotidiana (compromisos, relacions afectives, desenvolupament acadèmic i professional...). És molt freqüent la patologia dual: la coexistència d'un trastorn psiquiàtric i una addicció.
L'alcohol és la droga més consumida, la més acceptada a la nostra societat i una de les que més problemes socials i sanitaris provoquen.
El cànnabis és la droga il·legal més consumida a Catalunya.
Els problemes amb el joc són l'addicció de comportament més comuna, seguida dels videojocs, les compres compulsives i el sexe.