Amb un hort sempre obtenim beneficis…
-
Qualitat alimentària
-
Milloren l'oxigenació de l'aire
-
Reducció de la calor ambiental de l'entorn
-
Integració amb la naturalesa
-
Activitat familiar
A la nostra terrassa, balcó o jardí, a l'aire lliure, a l'interior o protegit amb un petit hivernacle, l'hort urbà pot ser una gran ajuda per al nostre consum domèstic. Avui prolifera a les ciutats i poblacions paral·lelament al seu creixement, i ens permet tenir un espai destinat al cultiu de plantes aromàtiques o medicinals, verdures, hortalisses, llegums, fins i tot unes certes fruites.
Si bé aquesta és principalment una iniciativa personal o familiar, s'estan formant cooperatives en espais més amplis, compartits, molts d'ells impulsats pels Ajuntaments o entitats de gestió cap al consum saludable de la societat.
A més del consum de vegetals més naturals i per tant saludables, obtenim altres beneficis de tenir un hort urbà, la reducció dels índexs de calor, l'oxigenació d'àrees i per tant una millor qualitat d'aire, major conservació o durabilitat dels productes, i estar en contacte i integrat amb la naturalesa.
També és cert que en la majoria dels casos aquest tipus d'horts no són suficients per a proveir les necessitats familiars, però també ho és que ajuden a entendre, mantenir i apreciar el valor nutricional de cadascun dels vegetals, ja que són conreats de manera ecològica i collits en l'estat adequat de maduració, posant en pràctica allò......... "de l'hort a la taula".
Ja hem pres la decisió, som-hi....….
Seleccionem el lloc per a crear l'hort
El primer que has de tenir en compte és que no necessitaràs cap gran terreny per a crear el teu hort domèstic. Pots fer-ho en qualsevol lloc, per petit que et sembli.
És indispensable: que aquest lloc rebi bona il·luminació. Sense sol no hi ha fotosíntesi i sense fotosíntesi no hi ha hort. El nostre consell és que busquis l'orientació que ens brindi major quantitat d'hora directa de llum, encara que entenem que en la majoria dels casos aquesta elecció serà complicada i hauràs d'adaptar-te a l'espai que tens, tret que l'hort ja sigui major cooperatiu.
Seguirem amb el recipient a utilitzar
L'ideal és fer-ho directament sobre el sòl, però en general això no és possible, ja que ho creguem en una terrassa, balcó o en espais interiors.
Per tant hem de construir o comprar un recipient que cobreixi les necessitats i l'espai disponible. En comerços del sector n'hi ha de totes les grandàries i materials. Les més pràctiques són les taules de cultiu, encara que també podem usar jardineres verticals o tests. Suggerim que siguin de fusta.
També podem comprar unes taules o buscar en el mercat uns calaixos i amb un bon disseny i treball de bricolatge aconseguirem abaratir costos i fer-ho més natural. Vegem alguns models.…..
El nostre tercer pas serà la terra per al cultiu
La terra o substrat és l'equivalent al sòl en el camp. Hi ha moltes opcions, però et recomanem que triïs algun que sigui orgànic per al teu hort urbà.
Amb això aconseguiràs menor pes, un contingut de nutrients que tenen pH neutre i airegen molt bé.
La composició d'aquesta mena de substrats està estudiada per a assegurar que els resultats són els millors.
El reg, un tema important
L'elecció del sistema de reg de l'hort urbà és fonamental. L'aigua serà l'encarregada de portar els nutrients del sòl fins a les arrels de les plantes, la qual cosa possibilitarà el seu creixement.
Hi ha diverses opcions:
Manual: És la millor solució per a horts petits. Pots usar una mànega, una regadora o fins i tot una gerra d'aigua. És necessari poca pressió, una distribució en tot l'hort, sense deixar llacs d'aigua o saturació perquè les fulles que poden cremar-se amb el sol.
Degoteig: També dit "gota a gota", és el sistema més eficient de tots, encara que pot resultar-te la més costosa.
Podries utilitzar una mànega vella o nova que recorri tot l'hort, connectada a una clau de pas, realitzar unes perforacions a tot el llarg, amb espais de 15 o 20 cm. Només has d'obrir i tancar la clau per un període diari, o posar-li una clau amb temporitzador.
L'altra alternativa serà comprar una mànega preparada per al reg per degoteig en una botiga especialitzada.
Autoreg: També pots usar algun sistema d'autoreg senzill i econòmic. Et resultarà molt útil si estaràs alguns dies fora de casa i no vols deixar el teu hort "abandonat". Un exemple serien els tests que tenen un dipòsit acumulador d'aigua que es va filtrant a poc a poc, o ampolles invertides, on la terra va absorbint el contingut d'aigua segons la seva necessitat.
En qualsevol dels sistemes que seleccionem, el reg és preferible realitzar-lo al capvespre o per la matinada; hi ha menys evaporació i la planta absorbeix millor l'aigua.
Ara arribem a la pregunta clau
Ja tenim l'espai, el recipient el sistema de reg, Quins vegetals sembrem? Segurament és la resposta més difícil per diversitat d'opcions, subjectes en la seva majoria a l'espai i interès de l'usuari o família.
Haurem de tenir en compte, que podem plantar gairebé tota classe de vegetals , si bé hem de contemplar l'estacionalitat:
- Ara a l'estiu, l'ideal: julivert, espinacs i ruca.
- Aviat arribarà la tardor: raves, bledes i remolatxes.
- A l'hivern, el més aconsellable són: bledes i pèsols.
- I finalment quan arribi la primavera: enciams, mongetes i pebrots.
No obstant això, és preferible consultar cada cicle i els suggeriments, amb la qual cosa tindràs opcions infinites, des de tomàquets, maduixes, espinacs, ruca, menta, remolatxa, fesols, jueus enciams, cols, pastanagues, fins a melons o carabasses si l'espai ho permet.
Podem fer-ho amb llavors o amb plantes joves que s'han de trasplantar des de l'àrea de venda fins al nostre hort. Les primeres són més econòmiques, però la segona opció et complica menys i et dóna millor i ràpid resultat. Per quin et decideixes?
Una vegada que hagis donat resposta a les preguntes.... Només faltarà "posar-hi mans a la feina".