El 24 de febrer.....

  • Dijous gras, Dimecres de Cendra, cada dia a Sitges

  • Xatonades, al restaurant o a la llar

  • El secret de l'amanida és a la salsa

A Sitges el xató va de bracet del carnaval, i és típic menjar-ne tant el Dijous Gras com el Dimecres de Cendra. Fins i tot a les diferents societats de la vila s'hi organitzen «xatonades» durant aquests dies. Però no et preocupis: sempre el podràs degustar.

El xató és un plat fred que es prepara amb escarola, bacallà dessalat i esqueixat, tonyina salada, seitons i olives arbequines. Aquesta amanida va acompanyada d’una salsa que marca la diferència. Fixeu-vos en els ingredients: alls, ametlles, avellanes, seitons, nyores escaldades, pa fregit dolç, bitxo, oli, vinagre i sal. Aquests ingredients que configuren el xató recorden als utilitzats a la cuina aràbiga.

Història del Xató de Sitges

La història del Xató de Sitges està vinculada amb el vi i el carnaval. La paraula Xató prové del verb aixetonar que significa posar una aixeta (grifo en català). Això és el que es feia a les bótes de vi per poder degustar-després de mesos de conservació, tot un ritual per als vilatans de l’època.

L’investigador Carles Montserrat va descobrir a l’Arxiu de Sitges la primera al·lusió a una xatonada popular. L’esdeveniment es va produir el 13 de febrer de 1896 i concregó a il·lustres sitgetans com Santiago Rusiñol, Miquel Utrillo o Gaietà Boigas i Monravà.

La Recepta (per 4 persones)

Ingredients:
Una escarola gran
100 g de bacallà sense espines
100 g de tonyina salada sec
4 anxoves
150 g d’olives arbequines
Preparació:
-Posar durant dues hores, i en aigua freda, les nyores, prèviament desgranades.
-Esmicolar la tonyina i el bacallà i posar-los en remull per dessalar.
-Treure les espines de les anxoves i fer filets. Després dessalar passant-los per aigua.
-Netejar bé l’escarola i tallar-la en trossos petits.
-Posar l’escarola tallada en un bol per amanides,, les olives, el bacallà ja escorregut, la tonyina. Seguidament, adornar amb els filets d’anxova.

xato de sitges

I per l’elaboració de la salsa....

Ingredients:
2 nyores seques
2 grans d’all
1 anxova
15 ametlles torrades
1,5 decilitres d’oli d’oliva
4 cullerades de vinagre
Sal a gust
Preparació:
-Picar les ametlles juntament amb l’all i l’anxova al morter fins que quedin molt fines.
-Raspar la polpa de les nyores i afegir-la a la salsa. Afegir lentament l’oli i el vinagre.
-No oblidar comprovar si està adequadament assaonat amb sal

Finalment...... Amanir tot amb la salsa preparada i servir-lo fresc.

Bon Profit i a gaudir del Carnaval de Sitges !!

Fonts i Imatges: SitgesTurisme/SitgesActiu